Yapılan araştırmalara göre, hacker saldırıları ile ilgili ihlallerin % 80’inden fazlasının zayıf veya tahmini kolay şifrelerden kaynaklandığı bildiriliyor. Dolayısıyla, kişisel bilgilerinizi ve varlıklarınızı korumak istiyorsanız, güvenli şifreler oluşturmak olası güvenlik tehditlerine karşı alınacak bir önlemdir. Kullanacağınız şifrelerinizi her web sitesi, bankacılık işlemleri vb. için farklı oluşturmanız güvenliğiniz için önemlidir. Unutmayacağınız basit şifreler kullanırsanız saldırganların bu şifreleri kırma olasılığı daha yüksek olacaktır.
Ankara'da, GSM şirketinin kurumsal şifresini ele geçirerek, yaklaşık 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerini yasa dışı yollarla ele geçirip, para karşılığında sahte kimlik üretip, banka ve kredi kartı dolandırıcılığı yapanlara sattığı belirlenen 3 kişi, polisin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, istihbarat çalışmaları kapsamında dünyanın en büyük GSM şirketlerinden birinin sisteminden bazı verilerin alındığını tespit etti. Bu kapsamda yapılan araştırmada 3 şüphelinin izine ulaşıldı. Günlerce süren teknik ve fiziki takibin sonucunda, telefon bayisi dükkanı işleten Şahsın kurumsal şifresini kullanarak, GSM şirketinin altyapısına ulaştığı ve yasa dışı yollarla yaklaşık 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerini, kimlik fotokopilerini ve anne kızlık soy isimlerini ele geçirdiği tespit edildi.
ÖZEL EKİP ANTALYA'DA GÖZALTINA ALDI
Bunun üzerine operasyonun düğmesine basan ekipler, iki kişiyi Ankara'da gözaltına alırken, 1 kişinin Antalya'ya kaçtığını belirledi. Antalya'da lüks bir otelde kaldığı belirlenen şüpheli , Ankara'dan giden özel ekip tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
50 MİLYON VATANDAŞIN KİMLİK BİLGİLERİNE ULAŞILDI
Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, içerisinde yaklaşık 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin bulunduğu çok sayıda harddisk, laptop, flash bellek ve materyal ele geçirildi. Alınan ifadelerin ardından derinleştiren çalışmalar kapsamında, şahsın ele geçirdiği kimlik bilgilerini, para karşılığında sahte kimlik üreten, aynı zamanda banka ve kredi kartı dolandırıcılığı yapan kişilere sattığı tespit edildi. Ayrıca, şahsın tüm bankalar, TÜVTÜRK ve E-Devlet gibi kurumlara ait sahte siteler oluşturduğu ve 'phishing' yöntemiyle çok sayıda vatandaşı dolandırdığı belirlendi.
YÜZ BİNLERCE LİRAYI SANAL PARA HALİNE ÇEVİRDİ
Öte yandan şahsın , ele geçirdiği kimlik bilgilerinin bazılarıyla, telefon hattı açtığı, bu vesileyle vatandaşların banka hesaplarını boşalttığı saptandı. Şahısların elde ettiği yüz binlerce lirayı ise, sahte kimlik bilgileriyle açmış olduğu sanal para hesaplarına aktardığı tespit edildi.
Haber : DHA
Sosyal medya hesaplarımız